
Krem mascarpone:
• 150 g sera mascarpone
• 50 g cukru pudru
• 2 łyżki soku z cytryny
Krem mascarpone:• 150 g sera mascarpone • 50 g cukru pudru• 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować 6 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda i włożyć je we wgłębienia formy do muffinów (lub użyć jednorazowego zestawu papilotek na stelażu).
- Do rondelka wlać mleko, ekstrakt z wanilii, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.
- Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać z cukrem i solą. Następnie wymieszać łyżką z roztopionymi składnikami a na końcu z roztrzepanym jajkiem.
- Masą wypełnić papilotki, pozostawiając około 1 - 2 cm margines od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut aż babeczki urosną, zrumienią się, a do patyczka włożonego w środek babeczki nie będzie przyklejało się ciasto. Ostudzić w papilotkach.
- Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Rozsmarować na dobrze ostudzonych babeczkach. Udekorować ozdobami lub posiekanymi orzechami włoskimi. Można schłodzić i trzymać w lodówce.
Babeczki kocham... Może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zmnikalatwiej.blogspot.com
MMM...kocham babeczki, chyba wyprobuje:P
OdpowiedzUsuńjulalula.blogspot.com
Mmm, wyglądają pysznie *o*
OdpowiedzUsuńhttp://girls-trio.blogspot.com/
Kocham babeczki ^-^ a te Twoje są śliczne, oczywiście, kwestia smaku najlepsze przepisy :D
OdpowiedzUsuńO mniam <3
OdpowiedzUsuńmybeautifuleveryday.blogspot.com
Wyglądają świetnie! ;)
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam babeczki więc też często je robię :D